RSS
Tulosta

Elämää Entressen kirjastossa

Entressen kirjasto on moniarvoinen ja monikulttuurinen kirjasto. Kaikkien entresseläisten ei tarvitse tunnistaa itseään ja kirjastoaan seuraavista lauseista. Yritän kuvata Entressen kirjastossa tehtävää kirjastotyötä käsitteillä, jotka tuntuvat minusta oikeilta. Se on entresseläinen tapa.

Mahdollistamista

Me olemme halunneet tehdä kirjastolaisesta aktiivisen ja näkyvän toimijan kirjastotilassa. Mutta ehkä tärkeintä kuitenkin on, että me mahdollistamme asioita. Me rakennamme tilaa, jossa ihmisen on mahdollista löytää elämyksiä, informaatiota, yhteisö, ystävä, välineitä pitää yhteyttä, oppia, opettaa, vaikuttaa ja päästä mukaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään. Me kannustamme ihmistä muokkaamaan ja käyttämään tilaa omien tarpeiden mukaan. Meidän tehtävänämme on ylläpitää kaikkia erilaisia ihmisiä kutsuvaa kirjastoa, joka on auki ihmisille niin paljon kuin mahdollista. Kirjaston avoinna olemisen varmistaminen on jokaisen entresseläisen ensisijainen tehtävä. Jotta me annamme ihmisille mahdollisuuden toimia kirjastossa, me emme saa olla poliiseja, jotka suojelevat kirjastoa käyttäjiltä. Me autamme ihmisiä keksimään kirjastolle käyttötapoja.

Läsnäoloa

Entressen kirjaston pitää tuntua omalta paikalta, kodikkaalta. Mutta viihtyminen vaatii myös turvallisuuden tunnetta, jota me rakennamme inhimillisellä läsnäololla kirjastotilassa. Me yritämme olla läsnä kirjastotilassa niin paljon kuin mahdollista. Meillä on työasut, jotka tuovat turvallisuuden tunnetta kirjastotilaan. Mutta työasun sisällä me olemme läsnä tavallisina ihmisinä. Me saamme aina välillä valituksia henkilökunnan häiritsevästä käyttäytymisestä, mutta se on yksi osa läsnäoloa, joka luo kohtaamisia ja keskusteluja ja tuo esiin kysymyksiä, joissa me voimme auttaa. Minä hoidan tietopalvelua kävelemällä, istumalla nojatuolissa läppäri sylissä, kuljettamalla kirjoja palautusautomaatista ja laittamalla aineistoa esille. Läsnäolo on sitä, että olen valmiina auttamaan. Kirjastotyö nuorten kanssa on läsnäoloa vähän aikuisempana ja viisaampana.

Auttaminen

Kirjasto on ihmisten auttamista tilassa. Kaikki mitä me teemme, on ihmisen auttamista löytämään elämyksiä ja informaatiota. Me autamme lapsia ja nuoria kasvamaan, maahanmuuttajia kotoutumaan, senioreita ja työikäisiä pysymään tietoyhteiskunnan vauhdissa mukana, opiskelijoita opiskelemaan. Me yritämme tuoda iloa ja hyötyä kaikille kirjaston käyttäjille. Koska me haluamme kohdata toisen ihmisen ihmisenä, me yritämme auttaa kaikissa mahdollisissa asioissa. Me emme rajaa itseämme kirjastoalan asiantuntijoiksi.
Me olemme heikomman ja apua tarvitsevan puolella. Me haluamme antaa heikommalle enemmän ja parempaa.

Kertominen

Meidän pitää kertoa Entressen kirjaston tarinaa kaiken aikaa. Jotta ihmiset tietäisivät, millainen paikka Entressen kirjasto voisi olla ja missä kaikissa asioissa me olemme hyviä auttamaan. Me kerromme tarinaa kaikille kohtaamillemme ihmisille kirjastotilassa, verkossa, maailmalla. Tämä on osa jokaisen kirjastolaisen työtä. Ja jos olemme ylpeitä työstämme, kertominen vahvistaa myös meitä itseämme.

Leikkiminen

Kirjoilla voi leikkiä. Samoin kirjallisuudella ja kirjastolla. Leikkiminen on sitä, että me teemme asioita, jotka tuntuvat meistä hauskoilta ja joiden me uskomme tuovan iloa myös muille. Leikkiessä saa mokata. Usein me teemme asioita, joiden kirjastollisen merkityksen näemme vasta jälkeen päin. Leikkiminen on hyvä tapa löytää uutta ja viihtyä kirjastossa.

Uusi ja vanha kirjasto

Me emme ole hylänneet lainaavaa kirjastonkäyttäjää. Lainaajalle me tuomme esille kiinnostavia kirjoja, lehtiä, musiikkia, elokuvia. Meille kirjasto ei ole ensisijassa fyysisten tallenteiden kokoelma, mutta kirjat, lehdet ja levyt mahtuvat mukaan meidän kirjastoomme. Niin kauan, kuin kirjastoon tulevat ihmiset haluavat niitä käyttää.

Fyysistä kirjastotilaa meidän kannattaa rakentaa sitä käyttävien ihmisten tarpeiden mukaan. Fyysinen kirjastotila on ihmisten ja toiminnan paikka. Meidän lainaajiemme kirjasto on HelMet-kirjasto. Ja me entresseläiset vietämme päivämme fyysisessä kirjastotilassa ihmisten kanssa. Ja me olemme ihmisiä.

 

Jaakko Sannemann
kirjastonhoitaja
Entressen kirjasto 

                       

 

Edellinen Sivun alkuun Palaute Jaa tämä sivu: