RSS
Tulosta

Työssä jaksamisesta tasapainoon & kukoistavaan työkulttuuriin!


Väitetään, että on vain kaksi paikkaa missä suomalainen sallii itselleen "pelkän olemisen"; saunassa ja luonnossa. Ei varmaan mikään sattuma, että molemmat ovat meille niin rakkaita!

Voidaksemme hyvin, tulee tekeminen ja oleminen/palautuminen olla tasapainossa. Muistammeko silti herkemmin tekemisen tärkeyttä kuin olemisen ja palautumisen? Elämän mielekkyyden, työssä jaksamisen ja terveydenkin näkökulmasta, tällä tasapainolla on suuri merkitys. Pitämällä siitä huolen, lataan akkujani.

Aikaa tasapuolisesti

Saamme 24 tuntia (1.440 minuuttia) käyttöömme joka päivä. Tasajaolla työ saisi kahdeksan, koti ja vapaa-aika kahdeksan ja lepo kahdeksan tuntia. Miltä oma jakoni näyttää?

Kuinka hyvin olen läsnä; töissä kun olen töissä ja kotona kun olen kotona? Ajattelenko/teenkö töitä kun saisi nukkua? Tulevatko koti-asiat töihin? Mistä rakennan "väliseinät ja ovet" työn, levon ja vapaa-ajan välille niin, että pääsen liikkumaan näiden välillä haluamallani tavalla ja sulkemaan ne kun on tarpeen?

Mihin voi vaikuttaa?

Elämään mahtuu monta haastetta. Meidän tulee jakaa ne kolmeen ryhmään sen mukaan, minkälainen vaikutusvalta meillä on niihin, sanoo S Covey kirjassaan "Tie menestykseen".

On asioita, joihin meillä on suora vaikutusvalta. Voin itse päättää missä olen töissä, omista käyttäytymistavoistani ja esim. miten osallistun palaveriin ja tuon mielipiteeni julki. Voin myös päättää miten suhtaudun esimerkiksi "rouva Valittajaan".

Toiseksi on asioita, joihin meillä on epäsuora vaikutusvalta. Ne riippuvat ensisijaisesti toisten käyttäytymisestä. Ajatellaan vaikkapa vihaista asiakasta. Moni on ehkä kokeillut vanhan keinon: "puhutaan sille järkeä". On monta muuta vaikutuskeinoa: myötätunnon osoittamisesta kyseenalaistamiseen, esimerkin näyttämisestä suostutteluun. Laajentamalla repertuaarin huomaa, että on paljon tehtävissä vaikkei suoraa vaikutusvaltaa voikaan käyttää.

Kolmanneksi on asioita, joihin meillä on olematon vaikutusvalta. Klassisin esimerkki lienee sää. Menneisyydestä tai nykytilanteesta johtuvat tosiasiat kuuluvat myös tähän. Esim. se, ettei uutta virkaa saatu yrityksistä huolimatta. Oma suhtautuminen asioihin joille emme mahda mitään, kuuluu kuitenkin omaan vaikutuspiiriin. Covey sanoo: ".. on hymyiltävä niille, tyynesti ja avoimesti tunnustettava niiden olemassaolo ja opittava elämään niiden kanssa, vaikka ne ikäviä ovatkin."

Taito - ja takuuvarma jaksamiskeino - on se, että käytämme voimamme siihen, mihin voimme vaikuttaa. Turhautuneisuus, väsymys ja kyynisyys vähenevät ratkaisevasti kun hyväksyy sen, että on olemassa asioita, joihin emme mahda mitään, kuten sää.

Mistä on kukoistava työkulttuuri tehty?

Ainakin luottamuksesta, arvostamisesta, suorasta palautteesta ja siitä, että kokeillaan uusia asioita. Hienoa ja samalla vaikeinta on se, että meillä jokaisella on jonkinasteinen suora vaikutusvalta näihin kaikkiin. Hyvät esimiestaidot ovat tärkeitä, mutta "it takes two to tango".

Mistä luottamus syntyy? Mm rehellisyydestä, kuuntelemisesta, siitä että sanat ja teot ovat yhdenmukaisia ja siitä, että sovituista asioista pidetään kiinni. Kuinka huolehdimme luottamuksesta työpaikallani? Miten arjessa näytän että arvostan työkaveria tai esimiestä ja miten näytän sen, jos en arvosta heitä? Tässä asiassa ovat johtajat/esimiehet ilman muuta avainasemassa; johtamisen perusta kun on ihmisten arvostuksessa. Arvostuksesta puhutaan vähän, vaikka sen vaikutukset työyhteisössä ovat suuret.

Suora palaute on kukoistavan työkulttuurin kulmakiviä. Silti on yllättävän yleistä, että asioista ei puhuta sen ihmisen kanssa, jota se koskee. Koko työpaikka tietää ehkä, miksi Martti on minusta hankala, paitsi Martti. Voinko odottaa, että hän muuttaa esim. tapaansa jättää tavarat tuohon paikkaan eikä tuohon, jos en ota asiaa puheeksi hänen kanssaan? Usein mielletään korjaavan palautteen anto kuuluvan yksinomaan esimiehelle. Moni asia hoituisi kuitenkin helposti ja ilman dramatiikkaa työkavereiden kesken. Oli korjaavan palautteen antaja kuka tahansa, nyrkkisääntö on että se annetaan rakentavasti ja kahden kesken, ilman yleisöä. Vahvistava palaute/kehuja/kannustus voi useimmiten tapahtua yleisön edessäkin. Kuinka ahkerasti meillä jaetaan "papukaijamerkkejä"? Monesti valitetaan palautteen vähyyttä. Harva huomaa, että voi itse aloittaa.

Hyvällä työpaikalla keksitään ja kokeillaan uutta. Voi olla, että ideoiden kanssa on kuten lasten kanssa: tuppaamme tykkäämään eniten omistamme. Miten suhtaudun toisten kehittämisehdotuksiin? Olenko yleensä "varovaisen skeptinen" vai kuinka helposti innostun?

Metsureiden salaisuus

Palaan lopuksi levon tärkeyteen. K Hallberg kertoo kirjassaan "You Can´t Do Business Running Around Like An Idiot", kuinka 1900-luvun alussa alettiin Pohjois-Amerikassa mittaamaan tehokkuutta. Vertailtiin mm kaksi metsuriryhmää.

Toinen ryhmä teki 12 tunnin työpäivät ja pitivät vain lyhyen ruokatauon ehtiäkseen kaataa mahdollisimman paljon puita. Päivän saldo: 87 tukkia.

 

Toinen ryhmä otti paljon rennommin. He tekivät samanpituisen 12 tunnin työpäivän, mutta he pitivät 10 minuutin tauon joka tunti, sekä 45 minuutin ruokatauon. Päivän päättyessä oli kasassa 112 tukkia.

 

Tutkijat kysyivät, mitä on heidän salaisuutensa? Paremman tuloksen tehneiden metsureiden esimies sanoi: "Ei siinä mitään ihmeellistä ole. Juomme kahvia, juttelemme ja samalla teroitamme kirveet."

Varmaan he nauroivat myös siinä jutellessa. Uskon, että he kokivat yhteenkuuluvuutta. Nämä seikat yhdessä terävien työkalujen kanssa tekivät heistä lyömättömän tiimin.Tauot ovat tärkeä osa työtä. Ne tarjoavat paitsi palautumista myös tilaa yhteenkuuluvuudelle, kasvulle, eheytymiselle ja luovuudelle.

Tuskin kovin moni käyttää nykyään kirvestä työssään. Käytämme aivojamme ja sydäntämme joka päivä. Nekin toimivat paremmin, kun ne on teroitettu. Miten teroitan omat työkaluni? Pysähtyminen ja omien ajatusten ja tapojen tutkiminen ja kehittäminen, satunnaisesti tai systemaattisemmin esimerkiksi työnohjauksessa, on oiva tapa teroittaa omaa kirvestä.

 

Carina Tapanainen, Kauhava
VTM, johdon ja henkilöstön työnohjaaja & coach


www.carinatapanainen.fi
puh. 0400 650 335
TAVOITTEENA TASAPAINO

 

Edellinen Sivun alkuun Palaute Jaa tämä sivu: