RSS
Tulosta

"istahdin lukusalongin sohvalle ja jäin kuuntelemaan"

Nuori nainen pysähtyy silmäilemään lukusalongin kirjallisuus- ja taidelehtiä. Samalla hän näyttää kuuntelevan toisella korvalla käynnissä olevaa keskustelua Arne Nevanlinnan kirjasta ”Marie”. Lukupiiri on koolla.

 

Vähän iäkkäämpi nainen kulkee pariin kertaan salongin ohi ja katsahtaa ryhmään päin. Lopulta hän istahtaa vaivihkaa tuolille ryhmän rinkiin ja jää kuuntelemaan. Hän ei osallistu keskusteluun, mutta kuuntelee intensiivisesti ja reagoi hymyllään, ilmeillään sanottuun ja kerrottuun. Vähän ennen tilaisuuden loppua hän poistuu.

 

Syksyn kolmannella kokoontumiskerralla kysyn, miten osallistujat ovat löytäneet piirin. Useimmat ovat nähneet tiedotteet ja tulleet sen perusteella. Pari on ollut mukana tiedotustilaisuudessa, jossa kerrottiin lukupiirien aloittamisesta, niiden toiminnasta ja osallistumisesta. Yksi rouva kertoo, ettei hän ollut ollenkaan tietoinen tällaisesta toiminnasta, mutta sattui kulkemaan lukusalongin ohi ja kuuli siinä ryhmän ihmisiä keskustelevan kirjasta, jonka hänkin oli lukenut. Hän istui kuuntelemaan, miten ryhmän jäsenet olivat kokeneet Sirpa Kähkösen kirjan ”Lakanasiivet”. Kun ilmoitettiin, että seuraava käsiteltävä kirja on Arne Nevanlinnan ”Marie”, jonka hän myös oli jo lukenut, hän päätti tulla siihenkin istuntoon. Näin avoimen lukupiirin idea toimii.

 

Kun lukupiirin vetäjänä esittelen senkertaisen kirjailijan ja hänen tuotantoaan, viittaan verkosta löytyvään lisätietoon. –”Tutustukaa esimerkiksi Helsingin kaupunginkirjaston sivuilta löytyvään palveluun ”Sanojen aika”. Sieltä minäkin haen näitä taustatietoja.” Osanottajat kirjoittavat osoitteen muistiin. Päätän palata myöhemmin vielä kirjallisuusblogeihin, jos joku vaikka innostuisi osallistumaan verkossa käytävään kirjallisuuskeskusteluun. Kasvokkain kokoontuva lukupiiri ja verkossa kirjoista käytävä keskustelu voivat näin täydentää toisiaan. Tai yhdessä käsitellyistä kirjoista voi hakea lisätietoja, arvosteluja jne. monenlaisilta sivustoilta.

 

 

Tarja Nikander
informaatikko
Turun kaupunginkirjasto 

 

Edellinen Sivun alkuun Palaute Jaa tämä sivu: