RSS
Tulosta

Kirjallisuustuokioita toiminta- ja palvelukeskus Meri-Karinassa

Verkko haltuun -hankkeessa on Turussa käynnistetty toimintaa uuden yhteistyökumppanin kanssa, joka on Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ry. Kirjastosta on hakeuduttu kumppanin toimintaympäristöön, yhdistyksen ylläpitämään toiminta- ja palvelukeskus Meri-Karinaan. Se sijaitsee Turun Hirvensalossa ja siellä järjestetään sopeutumisvalmennus- ja virkistyskursseja syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen.

Syksyn aikana kävin neljä kertaa palvelukeskuksessa pitämässä kirjallisuustuokiota. Viides kokoontumiskerta oli kirjailijavierailu ja silloin mukana oli kirjailija Nina Repo. Istuntojen teemana ovat olleet erilaiset unet ja unelmat: enneunet, painajaisunet ja päiväunet. Teemat ovat valtakunnallisen Lukulampun valossa -hankkeen teemoja, sillä tämä hanke käynnisti uuden yhteistyön.

Kohdeyleisönä ovat olleet eri-ikäiset, eri puolilla Suomea elävät naiset, jotka sairastavat syöpää. Kolme kurssia oli rintasyöpää sairastaville, yksi oli virkistyskurssi ja viides kurssi oli pitkään syöpää sairastaneille. Tässä ryhmässä oli myös miehiä. Kaikilla kursseilla voi mukana olla myös omaisia tai läheisiä. Kirjallisuustuokioihin osallistuivat viimeistä lukuun ottamatta vain sairastuneet.

Unien kertomaa

Tuokioiden käsikirjoitus oli joka kerta sama hiukan varioiden, koska osallistujajoukko oli aina uusi. Tuokiot pidettiin lounaan jälkeen puolitoista tuntia kerrallaan. Aloitus tapahtui parin runon lukemisella. Runojen unikuvastojen avulla viriteltiin keskustelua osallistujien omista unikokemuksista. Varsin moni kertoi nähneensä värillisiä unia. Painajaisunia on jokainen nähnyt ja enneuniakin muutama.

Italialaisen Antonio Tabucchin Unien unia -kirjan kuvitteellisten taiteilijaunien avulla pääsemme puhumaan pelkojemme kuvastumisesta unissa ja siitä, miten niissä kaikki on mahdollista. Vaikkapa niin kuin maalari Henri Toulouse-Lautrec unessaan muuttuu rujosta ja rampautuneesta pitkäjalkaiseksi ja komeaksi nuorukaiseksi.

Kaarina Helakisan toimittamasta kirjasta Unityöt (Suomalaisten kirjailijoiden unia) luen Tove Janssonin kuvauksen Junat, joka kertoo painajaisunista. Keskustelemme painajaisunien kuvastosta ja tunnoista. Toinen teksti on Laila Hirvisaaren (kirjassa vielä Hietamies) enneuni, jossa hän kohtaa kaipaamansa menetetyn isän. Isä ennustaa tyttären kirjailijanuran: "Sinun elämääsi tulee paljon sanoja joita sinä vielä tarvitset. Käytä niitä varoen". Moni kertoo lukeneensa Hirvisaaren kirjoja. Yhdessä ryhmässä tämä uni-kertomus tuo muistuman sairastumiseen liittyneestä enneunesta.

Selviytymistarinoita

Mukanani oli myös syöpään sairastuneiden kertomuksia sairaudestaan, hoidoista ja toipumisesta. Suurin osa kurssien naisista on sairastanut tai sairastaa parhaillaan rintasyöpää. Vertaistarinoita löytyy. Suhtautuminen näiden lukemiseen on erilaista. Joku sanoo, ettei uskalla lukea lahjaksi saamaansa aihetta käsittelevää kirjaa. Satu Hassin Tukka hattuhyllyllä on herättänyt ristiriitaisia tuntoja: poliitikolle kaikki on tuntunut luontuvan liian helposti ja nopeasti. Yhtä kurssilaista kirjan lukeminen auttoi pääsemään sytostaattihoitoihin kohdistuvista peloistaan. Joku vinkkaa Marja Aarnipuron kirjan Rintasyöpävuosi. Kirjassa on sairastuneen omia kokemuksia ja tuntemuksia ja lomassa asiantuntijoiden tietolaatikot sairaudesta. Hyvä ja asiallinen kokonaisuus, hän sanoo. Jätän kaikille lyhyen listan selviytymistarinoista.

Ilmapiiristä

Osanottajat ovat kaikkialta Suomesta. He ovat eri-ikäisiä ja eri vaiheissa sairaudessaan. He käsittelevät kurssilla asiantuntijoiden kanssa sairauden vaikutuksia seksuaalisuuteen, naiseuteen, tunteisiin, tulevaisuuteen jne. Kirjallinen tuokio niiden välissä on rentoutumista, erilaista ohjelmaa. Palvelukeskuksen yhteyshenkilö toivoo jatkoa, kun viimeisellä kerralla pakkaan kassini ja teen lähtöä tällä erää.

Tarja Nikander
informaatikko
Turun kaupunginkirjasto

 

 

 

”Kerran näin unta, missä sanoin anopille vastaan. Kyllä riemastutti herättyä.
En olis valveilla uskaltanut!”

Edellinen Sivun alkuun Palaute Jaa tämä sivu: