RSS
Tulosta

  

Läppärikerhon tohtorit lievittävät viruspelkoa Kannelmäen kirjastossa

Helsingin kaupunginkirjasto järjestää läppärikerhoja ainakin kolmessa kirjastossa: Kannelmäessä, Lasipalatsin kohtaamispaikalla ja Myllypuron uudessa mediakirjastossa. Lisäksi järjestetään monenlaisia opastuksia esimerkiksi facebookin ja Internetin käyttöön tai tutustutaan verkossa oleviin kaunokirjallisuutta käsitteleviin sivustoihin.

Kannelmäen kirjaston monitoimitilassa kokoontuu maanantaisin Läppärikerho, jota vetävät tietotekniikkavirkailija Mika Myöhänen ja informaatikko Ville Turtola. Kerhoa edelsivät Kannelmäessä ja muissa kirjastoissa opastukset kirjastojen
ASKO-asiakastietokoneiden käyttöön, mutta läppärit ovat tätä päivää ja asiakkailla on omat koneet mukana kerhoon tullessaan. Idea läppärikerhoista syntyi, kun asiakkaat tulivat Lasipalatsin Kohtaamispaikalle  ja Kannelmäen kirjastoon kysymään tohtorointia läppäritohtoreilta eli Roberto Corsinilta ja Mika Myöhäseltä. Huomattiin, että on helpompi vetää kerhoa tiettyyn aikaan kuin antaa yksittäisiä opastuksia vaihtelevina aikoina. Nyt Kannelmäessä on menossa kerhon neljäs lukukausi. Ryhmässä on seitsemän vakituista kävijää.

Kannelmäen Läppärikerho on toiminut pari vuotta. Tämän syksyn aiheina ovat olleet muun muassa koneen päivitykset, kansioiden tekeminen ja kuvankäsittelyn perusteet. Myöhäsen mukaan koneen käytön perusasioita on hyvä kerrata, ettei kotona iske paniikki, kun ohjelma ilmoittaa esimerkiksi Retry tai Cancel.

  

Läppäritohtoreilta apua arjen tietokoneongelmiin

– Media pelottelee erilaisilla tietokoneviruksilla ja syksyllä uutisoitiin myös Javan tietoturvaongelmista. Tavallista käyttäjää nämä asiat pelottavat. Kurssi- tai kerhotarpeita olisi myös esimerkiksi kännyköiden ja kameroiden oheislaitteiden käytön suhteen: miten kamera liitetään tietokoneeseen, miten kuvat saa ulos jne. Monet asiat pitää nykyään hoitaa netissä, paperilomakkeita ei ole saatavilla. Käyttöjärjestelmät myös muuttuvat suhteellisen nopeasti, joten niissä riittää myös opeteltavaa ja tietojen päivittämistä, Myöhänen kertoo.

Tietokoneen ajokortteja ei ole vielä opiskeltu Kannelmäessä, sähköpostin ja Skypen käytön opettelu oli monella kerholaisella ensisijainen tarve. Läppärikerhossa ratkotaan erilaisia arjen tietokoneongelmia: miksi tietokone hidastelee, miten ostan omiin tarpeisiini riittävän hyvän ja siedettävän hintaisen koneen. Myöhänen jatkaa, että turhaa paniikkia ei pidä lietsoa, mutta tietoturvariskeistä on hyvä tietää sen verran, ettei lataa vahingossa koneelleen mitä tahansa haittaohjelmia. On tärkeää luoda kurssilaisille turvallinen ilmapiiri: tietokoneen käyttöä ei pidä pelätä. Kerhon tarkoituksena on myös, että parin vuoden jälkeen ryhmän jäsenet osaisivat myös kannustaa ja neuvoa toisiaan eli antaa vertaisopastusta.

Läppärikerhon tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu mm. kuvankäsittelyohjelmien, kuten Picasan opettelu, kunhan koneen peruskäyttö on hallussa. Esimerkiksi vanhoista valokuvista voi tehdä uusia digikuvia skannaamalla. Myös videoiden käsittelyä ja tablettitietokoneita aiotaan opiskella ensi vuonna.
Kirjastojen henkilökunnan aika ei riitä tietokoneopastuksiin ja kerhoihin niin paljon kuin olisi tarvetta, joten osa opastuksista hoidetaan vapaaehtoisten voimin. Enter ry  antaa jonkin verran  ilmaista vertaisopastusta erilaisissa tietokoneasioissa kirjastojen tiloissa, mutta tulijoita opastuksiin olisi enemmänkin. Kirjastojen täytyy opastaa kansalaisia tietotekniikan käyttöön ja sitä kautta tasa-arvoisena tietoyhteiskunnan jäsenenä toimimiseen.

  

Vanhat VHS-nauhat dvd:lle editointiohjelmalla

Maanantaina 29.10.12 Kannelmäen Läppärikerhon aiheena oli kuvankäsittely ja videoiden digitointi. Mika ja Ville kertoivat, missä kirjastoissa voi digitoida vanhoja VHS-nauhoja dvd:lle. Mika Myöhänen esitteli digitointiin sopivaa laitetta, joka maksaa pari sataa euroa.

– Sitä ei välttämättä tarvitse ostaa kotiin, koska monissa kirjastoissa on digitointilaitteet ja opastusta saatavilla. Innokas voi myös ostaa välipiuhan, jolla yhdistää tietokoneen ja nauhurin, ja katsoa videoita vaikkapa Pinnacle Studio Plus
-ohjelman avulla. Ohjelmalla voi kaapata videon ja sen jälkeen sitä voi katsoa tietokoneelta. Editointi ja kuvan laadun parantaminen onnistuvat myös.
– Voiko videosta leikata osan pois? joku kerholainen kysyy. 
– Kyllä voi, Myöhänen vastaa. – Sekä videon alusta että lopusta voi poistaa pätkiä.

Tosin Pinnacle ei ole kovin helppo ohjelma, joten läppäritohtorit suosittelivat valitsemaan mahdollisimman helpon editointiohjelman, koska harva tarvitsee ammattilaistasoista ohjelmaa. Esimerkiksi Microsoftilla on ilmaisohjelma Movie Maker.

  

Tyytyväinen vakioasiakas Elisa

Elisa on käynyt Läppärikerhossa pari vuotta ja hän kertoi oppineensa paljon uutta, kuten kuvien siirtämistä sähköpostista koneelle, sähköpostin ja Skypen käyttöä, HelMet -sivuston käyttöä, maakuntalehtien lukemista netistä, Suosikkien käyttöä, skannausta, ohjelmien päivittämistä ja valokuvien jakoa Sky Driven kautta. Elisa on ollut erittäin tyytyväinen Läppärikerhoon ja toivoo kerholle jatkoa.

– Hienoa, että kirjastot tekevät tällaista työtä, hän kiittelee. Elisa on alkanut opiskella tietokoneasioita jo vuosina 2004-2005; alunperin hän on saanut henkilökohtaista opastusta sekä Kannelmäen että Rikhardinkadun kirjastoissa.

 

Läppäritohtorit auttavat tietokoneen käyttöön liittyvissä ongelmissa.

Kuva: Ville Turtola

Atk-opastuksia HelMet –kirjastoissa:
http://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Opastukset

Enter ry Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys:
http://www.entersenior.fi/

Tuulikki Kuurne
kirjastovirkailija
Helsingin kaupunginkirjasto, Kannelmäen kirjasto

 

Edellinen Sivun alkuun Palaute Jaa tämä sivu: