RSS
Tulosta

päihdekuntoutujat

Ryhmä oli pienryhmä päihdekuntoutusyksiköstä, ja ohjaaja kertoi etukäteen, että heillä oli herännyt keskustelua siitä, että heitä kiinnostaisi tutustua kirjastoon - mutta kirjasto on pelottava: niin moni asia on muuttunut sitten viime käynnin, on tullut uutta tekniikkaa ja robottia ja automaattia jne. Yhtenä keskiviikkoiltapäivänä tämä joukko sitten saapui kirjastoon... sopivasti etuajassa, olin itsekin ajatellut tulla odottamaan heitä n. 10 min ennen sovittua aikaa, mutta he ehtivät kuitenkin ensin.

Ihana porukka! Keski-ikäisiä miehiä + pari ohjaajaa, oli yksi kirjaston vakikäyttäjä ja muutama, jolle kirjasto ei ole niin tuttua. Oli tosi kiva, kun heillä oli aikaa, ei tarvinnut juosta osastolta toiselle kelloa katsoen, vaan pysähtyä niihin kohtiin mihin heillä heräsi kiinnostus. 

Kirjasto tutuksi

Etukäteen olin miettinyt, mihin asioihin keskittyä enemmän ja mihin vähemmän, mutta on hyvä mennä tilanteen mukaan. Keskustelua herätti esim. lainaus- ja palautusautomaatit (vievätkö automaatit ihmisten työpaikat), Taidelainaamo (tämä vakikävijäkin ihmetteli "mä käyn tällä joka viikko, enkä koskaan ole huomannut tätä"), verkkokirjasto (kokeiltiin muutamia hakuja: vanhoja poikia viiksekkäitä, Sakari Topelius...), digipiano (eräs ryhmäläinen vetäisi hienosti "Metsäkukkia"), julkkisten elämäkerrat (joku oli jo lukenut Lasse Pöystin elämäkerran), taideteokset (mietittiin, mitä ne esittävät ja löydettiin tuttuja paikkoja ja tuttuja nimiä sekä uusia käyttötarkoituksia taiteelle :D), EU-tiedotus (onko EU hyvä vai paha?)...

Erittäin hyvä löytö sekä ohjaajien että asiakkaiden kannalta olivat äänikirjat (voi kuunnella omassa huoneessaan rauhallisesti, ja heikommatkin lukijat voivat lukea koko kirjan, omasta suosikkigenrestään) sekä DVD:t, hyvä ja halpa vaihtoehto verrattuna videovuokraamoihin. Ohjaajat miettivätkin, että voisi hyvin hankkia ko. firmalle oman kirjastokortin ja lainata dvd:levyjä ja muita yhteisiä juttuja sillä. Katsottiin myös yhdessä, miten lähelle heitä kirjastoauto tulee ja keskusteltiin lainaus- ja palautuskäytännöistä.

Eräs asiakkaista kysyi ohimennen, missä se vanhojen kirjojen varasto on - ja niinpä me kierroksen lopuksi lähdimme vielä varastokäynnille, sekin oli kiva juttu toteuttaa tällaisen pienen ryhmän kanssa! Sieltä löysimme vanhoja romaaneja (katsoimme juuri tätä em. Topeliusta) ja vanhoja sanomalehtiä, jotka herättivät hilpeyttä ja muistoja. 

Viivytään vielä hetki

Lopuksi istahdimme vielä kirjastonurkkaukseen nojatuoleille leppoisasti puhumaan kirjastoasioista ja muusta. Ja tosiaan, oli niin kiva kun heillä ei ollut kiire minnekään vaan saatiin vielä pitää tällainen rauhallinen "loppuyhteenveto". Sen jälkeen he menivät vielä nauttimaan iltapäiväkahveja meidän kirjaston kahvilaan (jota myös olin kovasti ehtinyt matkan varrella mainostamaan).

Jäi tosi hyvä mieli koko loppupäiväksi, ja toivon, että heillekin jäi mukava tunne kirjastokäynnistään ja tapaamme vielä toistekin! 

Suunnittelin vähän, jos ehdottaisin heille vastavierailua ja menisin vaikka joulun alla vierailemaan kirjakassin ja joululaululevyjen kanssa...  Näin tapaisin myös nekin asukkaat, jotka eivät kirjastoon asti tällä kerralla uskaltautuneet.

 

Terhi Piikkilä
pedagoginen informaatikko
Vaasan kaupunginkirjasto

 

Edellinen Sivun alkuun Palaute Jaa tämä sivu: