RSS
Tulosta

Verkko haltuun ylöjärvellä

Ylöjärven kirjasto valitsee Verkko haltuun -projektin kohderyhmän

Verkko haltuun -projektin esittelypalaverissa Ylöjärven Leija-kirjastossa vuoden 2010 huhtikuussa pohdimme kohderyhmiä, joille voisimme esitellä kirjastoamme. Esille tulivat työttömät ja syrjäytymisvaarassa olevat nuoret. Ylöjärven Toimintakeskuksen synttäreillä, myös huhtikuussa, tutustuimme toimintaan ja tapasimme nuoria, jotka olivat harjoittelemassa työelämää varten. Keskustelussa johtavan kuntoutusohjaajan kanssa sovimme, että syksyllä alkava uusi nuorten ryhmä tulisi tutustumaan kirjastoon.

Nuoret kiinnostuvat kirjastosta

Marraskuisena perjantai-iltapäivänä kirjastossamme kävi projektisihteerin kanssa nuorten ryhmä tutustumiskäynnillä. Liekkö viikonlopun alkaminen vaikuttanut siihen, että vain kolme nuorta yhdeksästä saapui paikalle. Olimme kuvitelleet, että nuoret ovat kiinnostuneita sosiaalisesta mediasta ja netistä yleensä. Sen mukaan suunnittelimme infomme. Kirjaston pienessä opetushuoneessa näytimme nuorille Ylöjärven kaupungin nettisivujen palvelu- ja harrastussivuja, Kelan, Työvoimatoimiston sekä kirjaston sivuja. Kävimme YouTubessa katsomassa kirjastoaiheisia videoita (esim.http://www.youtube.com/watch?v=4_NiVvm-dHs ).

Saimme kuulla, että sosiaalinen media, facebook, sähköposti ja youtube sekä erilaiset musiikkipalvelut olivat näille nuorille arkipäivää. Sen sijaan kirjaston käytännöt ja kirjastokortin uusiminen kiinnostivat.

Esittelimme kirjaston osastoja ja rohkaisimme käyttämään kirjastopalveluja. Kuulimme, että Toimintakeskuksessa ei ole internetkoneita, joten tieto kirjaston nettikoneista oli tärkeä.

Aikuiset kiinnostuvat internet-kurssista

Keskustelu projektisihteerin kanssa johti ideaan uuden ryhmän kokoamisesta. Selvisi, että Toimintakeskuksessa käy nelisenkymmentä työtöntä henkilöä, joiden netinkäyttö on vähäistä, koska taito ja nettikoneet eivät riitä. Koska olimme järjestäneet senioreille Internetin perusteet -kursseja, niiden pohjalta olisi helppo räätälöidä Toimintakeskuksen ryhmälle oma kurssi. Kurssit vedetään kahden kirjastonhoitajan toimesta. Opetamme vuorotellen ja harjoituksissa molempia tarvitaan ohjaamaan kurssilaisia. Päätimme toteuttaa kurssin helmikuussa 2011. Tarkoitus oli pitää neljä 1 1/2 tunnin opetuskertaa kahtena iltapäivänä viikossa. Näin tehtiin ja uuden "rinnakkaisryhmän" synnyttyä joka viikko oli ainakin yhden ryhmän opetuskerta.

Tietokoneenkäytön harjoittelua

Toimintakeskuksesta tuli kahdeksan henkilön ryhmä työttömiä aikuisia nettikurssille (7.2). Kävimme läpi internet-selaimen toimintoja ja kurssilaiset tekivät kukin Hiiri hukassa -harjoituksen. Tunnelma oli alusta alkaen intensiivinen ja vapautunut. Ryhmäläisethän olivat ennestään tuttuja keskenään. Kaikilla oli jotain kokemuksia internetistä, mutta vähän käytännön harjoittelua. Aluksi hiiri oli hakusessa, mutta yllättävän hyvin harjoitukset sujuivat. Myös tekstien ja kuvien tulostaminen onnistui jokaiselta ohjauksen avulla. Keskustelimme siitä, mitä taitoja he halusivat jatkossa oppia ja tärkeimmäksi nousi pankkitunnusten käyttö. Lähes kaikilla oli jo sähköposti, joten päätimme jättää pois aiempiin kurssikokonaisuuksiin sisältyvän sähköpostitilin luomisen.

Ylöjärven työttömätkin tulevat mukaan koulutukseen

Ylöjärven työttömien yhdistyksen ryhmän vetäjä kyseli tammikuussa 2011 uuden verkkokirjaston käytäntöjä ja mahdollista opetusta ryhmälleen. Olimme aiemmin keväällä 2010 lähettäneet heille mainoksen Internetin perusteet -kurssistamme, mutta emme silloin saaneet yhteydenottoja. Tällä kertaa sovimme, että vetäjä laittaa tiedon kurssistamme ja osallistumislistan kokoontumispaikan seinälle, jolloin kaikki halukkaat pääsevät mukaan.

Pikiverkkokirjaston uusi sivusto avattiin Lainan päivänä (8.2.), jolloin työttömien ryhmä oli ensimmäinen "virallinen" aikuisten verkkokirjastonkäytön opetusryhmä. Esittelimme myös kirjaston tietokantoja, joista mielenkiintoisimpia olivat lehtitietokannat e-Press ja Library PressDisplay. Kirjastoasioita kerrattiin ja tehtiin harjoituksia tietokannasta - kurssilaisille jaettiin verkkokirjaston tehtäväkortit, joiden mukaan he tekivät hakuja. Oppilaat saivat esitellä tehtävänsä ja viedä koko ryhmän kirjastosalissa hyllyn luo, mistä kirja tai dvd löytyi. Innostusta oli ilmassa ja ryhmä halusi lisää opetusta. Kurssilaisten mukaan sähköposti ja internetin peruspalvelut ovat heille tuttuja, mutta sosiaalinen media kiinnosti heitä.

Mietimme yhdessä tarpeita ja aloimme räätälöidä seuraavaa opetusta. Jälleen totesimme, että ennestään toisilleen tutut ryhmäläiset luovat leppoisan ja toisia kannustavan tunnelman!

Internet tulee tutuksi

Toimintakeskuksen ryhmän toisella tapaamiskerralla (9.2) esittelimme kirjaston monitoimisalissa eri pankkien verkkotunnusten käyttöä ko. pankin harjoitteluohjelman avulla. Seuraavaksi tutustuimme Ylen nettisivuille: Uutiset, Areena ja Elävä arkisto. Palvelu oli ryhmäläisille vieras.

Opetuksen jälkeen opetusluokassa kurssilaiset saivat yksin tai pareina tehdä läppärin ääressä harjoituksia eri internetsivuilta. Olemme tehneet tiedonhakutehtävistä kortteja, jotka on helppo jakaa kurssilaisille. Internetsivuja, joilta hakuja suoritettiin, olivat: Vr, Ylöjärven kaupungin kotisivu,Eniro, Itella, Makupalat sekä Mökiltä maailmalle -peli. Oppilaat esittivät toisilleen tehtävänsä ja kertoivat, miten tietoa löytyi. Huomasimme, että vaikeinta kurssilaisille oli näppäimistön ja hiirenkäyttö.Tälläkin kertaa tunnelma oli innostuneen leppoisa.

Pikiverkkokirjasto ja Leija-kirjasto haltuun!

Kolmannella kokoontumiskerralla Toimintakeskuksen ryhmän kanssa perehdyimme uuden Pikiverkkokirjaston sisältöihin ja kurssilaiset tekivät omatoimisesti hakuja ja esittelivät tuloksiaan toisilleen. Huomasimme, että hakuja tehdessä "hiirikäsi" huomaamatta vahvistui ja sivujen vaihtaminen ja vierittäminen alkoi toimia. Yllättäin omien hakujen tekeminen ja hyllystä etsiminen sekä kirjastoon tutustuminen oli ryhmäläisistä mukavaa. He halusivat ilman muuta jatkaa kurssia ja tutustuminen sosiaaliseen mediaan kiinnosti heitäkin. Suunnittelimme seuraavaa opetusta yhdessä.

Sosiaalinen media vie mukanaan!

Työttömien ryhmän toinen kokoontuminen aloitettiin tekstinkäsittelyharjoituksella. Teksti ja netistä valittu kuva tallennettiin tikulle ja molemmat lähetettiin sähköpostiliitteinä kirjaston sähköpostiin. Ryhmälle opetettiin myös e-kortin lähettäminen. Sosiaalisen median välineistä esiteltiin facebook, blogi, twitter, skype ja igoogle. Aika vierähti nopeasti somen synnyttämän keskustelun takia ja lopulta kurssilaiset ehtivät harjoitella vain tiedostojen tallennusta saamilleen tikuille. He täyttivät vielä kyselymme, jossa tiedustelimme eri aiheista tehtyjen opetuspakettien kiinnostavuutta. Kaikki halusivat jatkaa! Olipa ryhmään tullut tällä kertaa lisää väkeä ja tarvetta internetin perusteisiinkin tuntui olevan.

Pidimme Toimintakeskuksen ryhmälle vastaavan opetuksen. Kyselyn perusteella jatkamme facebook-, blogi-, sähköposti- ja skype -opetuksilla. Opettajat huomasivat, että myös tekstinkäsittelyn ja sähköpostin opettelu olisivat tarpeellisia monelle. Päättelimme, että kurssilaisten on vaikea ehdottaa sisältöjä, koska tietokoneen tuntemus on vielä vähäistä. Sen takia valmiit aiheet ja kokonaisuudet olisivat toimineet ilman kyselyjäkin. Oppilaat opiskelevat innokkaina kaiken, mitä opetimme.

Opettajien mielestä on hienoa jatkaa molempien ryhmien kanssa. Olemme varanneet jo kevään kokoontumiskerrat ja niille opetusaiheet. Mahdollista on myös yhdistää kummastakin ryhmästä kurssilaisia jonkin osa-alueen opiskeluun. Opetuksien räätälöiminen vie molempien opettajien työaikaa, mutta perustyön jälkeen Ylöjärven kirjastolla on valmiit sosiaalisen median opetuspaketit. Syvennymme siis jatkossa jokaisen sosiaalisen median tarjoamaan palveluun. Kuinkahan monta blogia ja facebook-tiliä syntyykään Ylöjärvellä tänä keväänä!

Terveisin opettajat Annika ja Sirpa Ylöjärven kirjastosta

 

 

 

 

Edellinen Sivun alkuun Palaute Jaa tämä sivu: