RSS
Tulosta

Yhteistyö Verkko haltuun -projektin ja Datero ry:n välillä

Datero on pyrkinyt jo parin vuoden ajan edistämään äänikirjalainausta ja elokuussa 2010 löytyi yhteistyökumppaniksi Vaasan kaupungin Verkko Haltuun - projekti. Äänikirja - kerho on tarkoitettu ihmisille, jotka eivät enää pysty, jaksa tai ovat muuten estyneitä lukemasta kirjoja - tai muuten vain haluavat mieluimmin kuunnella kuin lukea paperilta.

Datero otti yhteyttä Vaasan kaupunginkirjastossa kirjastopedagogeina työskenteleviin Terhi Piikkilään ja Lena Sågforssiin. He olivat mukana Dateron vuosittaisessa kesäseminaarissa, jossa yhteistyö lähti kaikin puolin mukavasti "lentoon". Tuntui luontevalta, että kirjakerhossa on mukana kirjaston ammattilaisia. He innostuivat kirjakerhon perustamisesta. Kerho tuntui sopivan Verkko haltuun - projektiin. Jatkoimme äänikirja - kerhomme suunnittelua ja nyt kerho oli saanut nimeksi Kirjoja korville.

Ensimmäinen kerho-iltamme lokakuussa ja olimme hyvin jännittyneitä ennen illan alkua, sillä emme olleet varmoja, kuinka monta kerholaista ilmesyy paikalle. Jännitykseen ei ollut aihetta, sillä heti ensimmäisenä iltana tuli 10 ihmistä paikalle ja ilta oli positiivinen yllätys. Jokainen lähti illan jälkeen kotia hyvin iloisena ja tyytyväisenä kerhon antimiin. Ensimmäisellä kerralla vain kirjoja korville - kerhon järjestäjät esittelivät lukemiaan kirjoja ja antoivat kirjavinkkausta seuraavalle kerho-illalle. Kerho-iltaan osallistujat olivat hyvin erilaisia, mutta heitä yhdisti halu tutustua äänikirjoihin. Ensimmäisellä kerralla meillä oli enemmän kirjaston lainaamia äänikirjoja. Kerho-illan ikäjakauma oli 30-60 välillä ja pääpainotus oli naisten osuudessa, vain kaksi miestä osallistui ensimmäisellä kerralla, mutta myöhemmin saimme enemmän miehiä joukkoomme.

Ennen toista kerho-iltaa tapasimme Celiassa työskentelevän Elina Kilpiön, joka innostui myös äänikirja - kerhostamme ja hän sanoi, että tällainen kerho pitäisi olla kaikkialla. Hän tuli mielellään mukaan yhteystyöhön ja hänen kauttaan saimme tietää, että myös kerhollamme oli mahdollisuus tulla Celian asiakkaaksi ja sitä kautta lainata Celian Daisy - äänikirjoja. Tämä avasi kerhollemme suuremman valikoivan laadukkaista ja mielenkiintoisia äänikirjoja.

Toisella kerho-illalla tuli uusia kerhonjäseniä lisää. Ilta oli taas menestys ja kaikille jäi hyvä mieli. Kerho-illan järjestäjillä oli enemmän äänikirjoja esillä. Muutama niistä meni heti lainaukseen. Muutama osallistuja esitteli myös lukemiaan kirjoja. Kolmannella kerralla teemana oli joulu ja esillä oli monta erilaista joulukirjaa sekä osallistujat esittelivät lukemiaan kirjoja, joista syntyi monta mielenkiintoista keskustelua. Ilta meni nopeasti ohitse. Jälleen kerran tuli lisää osallistujia, jotka kiinnostuivat kerhostamme.

Kirjoja korville - kerho jatkuu edelleen vuoden 2011 puolella ja nyt olemme tavanneet viisi kertaa. Jokaisella kerralla kerho-ilta on ollut mielenkiintoinen ja osallistuja määrä on vaihdellut 10-12 henkilön välillä. Joka kerta osallistujat ovat lähteneet kerho-illasta iloisena puhellen ja monta kirjaa kassissa.

Olemme iloisia, että äänikirja - kerhostamme syntyi hyvä yhteistyöhanke, joka on poikinut perustan myös muille yhteistyöprojekteille. Kirjoja korville - kerho on jo nyt saanut niin suuren osallistuja määrän, että jatkamme kerho-iltoja pitämistä myös jatkossa. Kerhon toiminnasta tiedotetaan sekä kirjaston kotisivujen, seinäilmoittelun, lehdistötiedotteiden että Dateron verkoston ja kotisivun sekä lehti- ja radiotiedotteiden kautta. Toivomme saavamme lisää osallistujia, sillä uskomme, että äänikirja - kerho on tarpeellinen ja siitä hyötyvät monet ihmiset.

 

Anneli Haapaharju
Datero ry

Edellinen Sivun alkuun Palaute Jaa tämä sivu: