RSS
Tulosta

Blogit, wikit ja yhteisöllinen kirjoittaminen

Maailman suurin tietosanakirja Wikipedia täytti juuri 10-vuotta. Kymmenen vuoden aikana Wikipediaan on kirjoittettu 17 miljonaa artikkelia 270 kielellä. Suomi on yksi aktiivisimmista Wikipediaan kirjoittavista maista ja suomeksi Wikipediaan on kirjoitettu noin 260 000 artikkelia.

Wikipediaa ylläpidetään vapaaehtoisvoimin ja kuka tahansa voi tuottaa sisältöä Wikipediaan, edellyttäen että sisältö täyttää Wikipedian sisällölle asettamat kriteerit. Nämä kriteerit edellyttävät neutraalia sävyä ja muiden ensisijaisten lähteiden käyttämistä Wikipedia-artikkeleiden pohjana. Tästä syystä suurin osa ihmisistä ei koskaan kirjoita Wikipediaan ja valtaosa Wikipedian artikkeleista onkin pienen aktiivisen vähemmistön kirjoittamia.

Huomattavasti useammat kirjoittavat omasta elämästään ja asioista joista ovat kiinnostuneita. Näiden kirjoitusten paikka ei kuitenkaan ole Wikipedia vaan omat henkilökohtaiset blogit, joita on Suomessakin satojatuhansia. Blogien kirjoittamisen kynnys on huomattavasti matalampi ja monet verkkoyhteisöt tarjoavat blogi-työkalut osana palveluaan. Blogilista.fi -palvelu listaa ja luokittelee kymmeniätuhansia suomalaisia blogeja.

Henkilökohtaisten blogien ja Wikipedian väliin sijoittuvat alueelliset wikit, joihin kerätään paikallishistoriaa ja tarinoita. Tällaisia wikejä ovat esimerkiksi Hämeenlinnan kaupunginkirjaston ylläpitämä Häme-Wiki , Jyväskylän kaupungin ylläpitämä Jyväskyläwiki ja yksityishenkilön perustama Pori-tieto .

Tällaisilla alueellisilla wikeillä on mahdollista valjastaa asukkaiden kotiseutuylpeys ja omat kokemukset yhteisen kulttuurihistoriallisen tietokannan rakentamiseen. Paikallisten wikien ylläpito ja niihin liittyvä sisällöntuotanto sopivat hyvin erityisesti kirjastojen tehtäväksi. Kirjastoasetuksessa yksi maakuntakirjastojen tehtävistä on "kehittää toiminta-aluetta koskevaa tietopalvelua". Yksi tämän tehtävän osa-alue on kotiseutukokoelman ylläpitäminen, jonka laajennuksina paikallisia wikejä voidaan pitää.

Wikeihin voidaan kerätä paikallisen perustiedon lisäksi esimerkiksi kuntalaisten vanhoja valokuvia, seniorikansalaisten kertomuksia ja videomateriaalia, kuten haastatteluita ja tapahtumien taltiointeja. Aineiston keruu voi tapahtua osana kirjaston perustyötä ja osan voi myös ulkoistaa projektiluontoisesti oppilaille, opiskelijoille ja harjoittelijoille. Mikäli kirjasto tarjoaa myös vanhojen aineistojen digitointipalveluita asiakkaille, on alueellinen wiki luonteva paikka asiakkaiden digitoimien diojen ja videonauhojen säilömiseen ja jakamiseen.

Rahallisesti paikallisen wikin perustaminen ei ole kynnyskysymys. Esimerkiksi Wikipediankin alla pyörivä Mediawiki -ohjelmisto on ilmainen ja perustuu avoimeen lähdekoodiin. Wikin ylläpidon kustannukset .fi päätteisessä osoitteessa jäävät noin sataan euroon vuodessa. Kirjoittaminen on helppoa, eikä edellytä edistyneitä teknisiä taitoja. Alueellista wikiä perustettaessa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon seuraavat seikat:

Hanki alueellisia yhteistyökumppaneita

Uutta wikiä kannattaa markkinoida erityisesti kylä- ja kotiseutuyhdistyksille. Yhdistykset saavat wikin kautta toiminnalleen näkyvyyttä ja foorumin omasta kylästä tiedottamiseen. Myös järjestöt, oppilaitokset ja matkailuala voivat olla hyviä sisällöntuottajia.

Mieti mikä on kaupallisten toimijoiden asema wikissä

Saavatko yritykset mainostaa itseään wikissä? Myydäänkö wikiin mainostilaa? Millaisia yrityksiä wikiin tai mainoksiin hyväksytään? Näihin kysymyksiin on hyvä miettiä linjaus ja se on hyvä kirjata wikin sääntöihin.

Sovi sisällönvalvonnasta

Kaikki wikit saavat osakseen jonkin verran roskapostia ja artikkeleita, joiden paikka olisi jossain muualla. Sovi kenelle tai keille sisällönvalvonta kuuluu ja paljonko siihen saa käyttää työaikaa. Wikin ylläpitäjän tulee varmistaa siitä että tarjottava palvelu säilyy laadukkaana.

Alueellinen wiki tarjoaa sen ylläpitäjälle hyvän mainoskanavan oman toimintansa esittelyyn sekä positiivista näkyvyyttää paikallisessa uutisoinnissa. Mikäli wikin perustaminen vaikuttaa kiinnostavalta, kannattaa perehtyä syvemmin asiaan AVO-hankkeen tuottaman Viisautta wikin tekoon aineiston kautta.

Viisautta wikin tekoon 

Tommi Tossavainen
Nettiguru.fi


Edellinen Sivun alkuun Palaute Jaa tämä sivu: