RSS
Tulosta

CreatiVe Commons kirjastossa

Mitä avoin lisenssi mahdollistaa, mitä on huomioitava?

Kirjasto tuottaa paljon tiedotteita ja yleishyödyllistä materiaalia, joka yleensä julkaistaan printtituotteina ja verkossa. Tavanomainen julkaisu riittää moneen tarpeeseen, mutta joihinkin tilanteisiin se ei riitä. Creative Commons -lisenssit (CC) ovat helppo tapa sallia teosten laajempi hyödyntäminen.

Julkaisemalla teoksia kirjaston verkkosivuilla tai painettuina kopioina kirjastossa jaettavaksi saavat asiakkaat teoksen katseltavakseen. Tällainen julkaisu antaa asiakkaille oikeuden tietysti perehtyä itse teokseen. Fyysisen teoksen he voivat luovuttaa eteenpäin. Lisäksi he voivat tehdä fyysisestä tai digitaalisesta teoksesta muutaman kopion ystävilleen. Tähän oikeudet kuitenkin jäävät. Yksityishenkilön tarpeisiin tavallinen julkistaminen on varsin riittävä, mutta jos teosten halutaan
päätyvän vaikkapa opettajien käyttöön, tarvitaan lisäoikeuksia.

Tavanomaisesti julkaistua teosta ei voi sen käsiinsä saanut julkaista omilla verkkosivuillaan. Myöskään teoksen esittäminen julkisessa tilaisuudessa ei ole sallittua. Opetuksessa teoksen voi kyllä esittää, mutta teos on voitava esittää ilman kopiointia. Verkossa julkaistu teos on siis näytettävä verkosta, sitä ei voi ensin kopioida opettajan koneelle ja sitä kautta esittää. Lisäksi videomateriaalin osalta esitysoikeus opetuksessa on varsin epäselvä, joten opettajat voivat kaihtaa videomateriaalin esittämistä, elleivät he saa erikseen esityslupaa. Materiaalin muokkaaminen ja sovittaminen vaikkapa tietyn luokka-asteen tarpeisiin sopivaksi ei myöskään ole mahdollista - teosta on esitettävä sellaisenaan.

Julkaisemalla kirjastossa tehty teos Creative Commons -lisenssillä mahdollistetaan monia mielekkäitä käyttötapoja. CClisenssejä on kuusi erilaista, mutta niille kaikille on yhteistä se, että teosta saa vapaasti kopioida ja sitä saa esittää julkisesti. Lisenssistä riippuen teoksen muuntelu ja remiksaaminen sekä kaupallinen kopiointi voi myös olla salittua.

Jos kirjaston tekemän materiaalin halutaan leviävän laajalle, mahdollisesti muunnetussa muodossa, eri kielille kääntyvänä, yhdistyen muihin aineistoihin, sovitettuna eri-ikäisille yleisöille, koko ajan sisältäen alkuperäisen tekijän nimen muunnelmien tekijöiden rinnalla, CC-lisenssillä julkaiseminen on tähän vastaus. Sopivimman lisenssin valinta kuuden joukosta voi vaatia vähän miettimistä, mutta CC BY tai CC BY-SA on luultavasti useimpiin tilanteisiin paras valinta.

Tarmo Toikkanen
NP-Ratkaisut Oy


http://tarmo.fi/blog/

 

 

 

Mikä on luova teos?
katso video 


Edellinen Sivun alkuun Palaute Jaa tämä sivu: